De vakantie is voor veel mensen een tijd van ontspanning. Het is een gelegenheid om met de camper of caravan de batterij op te laden, weg van de dagelijkse hectiek. Maar veel mensen krijgen last van hun rug tijdens of na hun camper- of caravanavontuur. Wij vroegen osteopaat Frans van de Wier naar zijn tips om dit te voorkomen en te verminderen.

Frans van de Wier is osteopaat en samen met Thinka Volleman eigenaar van praktijk voor osteopathie Centrum Osteon in Utrecht. Een osteopaat onderzoekt bij verschillende klachten het hele lichaam van top tot teen: de schedel, de verschillende gewrichten en spieren en de bindweefsels rondom de organen. Van de Wier ziet regelmatig mensen in de praktijk met lichamelijke klachten als gevolg van hun vakantie. Ook ziet hij mensen die tegen de vakantie op zien, omdat ze al lichamelijke klachten hebben.

Laat de voorpret niet bederven

”Veel mensen kijken uit naar hun vakantie en dat is heel belangrijk. De zogenaamde voorpret draagt bij aan de positieve beleving van de vakantie zelf. Bij mensen die bekend zijn met lichamelijke klachten wordt die voorpret deels verstoord door de angst voor eventuele pijn en ongemak die ze wellicht zullen ervaren op vakantie”.

Een veel voorkomende oorzaak van dat ongemak is volgens Van de Wier dat mensen tijdens hun vakantie op bedden liggen die niet voldoende steun en comfort geven. Iets wat juist voor mensen die al lichamelijke klachten ervaren zo nodig is. Bij veel oudere campers en caravans en bij andere accommodaties zie je namelijk dat de matrassen gemaakt zijn van goedkope massa-geproduceerde materialen.

Om rugklachten te voorkomen raadt Van de Wier aan om op tijd het matras in je camper of caravan te vervangen. Door te kiezen voor een hoogwaardig matras – gemaakt van kwalitatief koudschuim – weet je zeker dat je veel rugklachten op vakantie voorkomt.

Van de Wier: “Een hoogwaardig koudschuim matras geeft steun en comfort, ventileert goed en is hygiënisch. Dit is helemaal belangrijk als je ook de warmere oorden opzoekt”.

Wat te doen als je op vakantie toch last krijgt van je rug?

Oké, je hebt een kwalitatief op maat gemaakt matras voor je caravan of camper aangeschaft. Maar dat sluit nog niet uit dat je toch klachten krijgt op vakantie. Misschien heb je een lange wandeling gemaakt op verkeerde schoenen of is het in je rug geschoten bij het opbergen van de luifel.

Als de klacht het gevolg is van verkrampte spieren, dan raadt Frans van de Wier aan om “rust af te wisselen met beweging”. Na verloop van tijd zal je merken dat de klachten minder worden. “Een warmtepakking op het pijnlijk gebied kan ook verlichting geven.”

Worden de klachten niet minder, is de pijn te intens of ben je immobiel, dan is het altijd raadzaam om een lokale arts te raadplegen. Hij beslist dan wat de beste oplossing voor je is.

Als er geen sprake is van een pathologie – een ziekte die ontstaat door beschadiging van cellen, moleculen en weefsels – zal de arts volgens Van de Wier waarschijnlijk “diclofenac of ibuprofen voorschijven, eventueel met diazepam voor het ontspannen van de spieren”.

Als de klachten na enkele dagen wat minder zijn, raadt osteopaat Van de Wier aan om rustig wat yoga-oefeningen te doen. “Yoga zorgt voor ontspanning van de spieren en mobilisatie van de gewrichten en daar hebben de meeste mensen baat bij.”

Een kwalitatief koudschuim matras van Blue Ocean

Een fijne vakantie begint dus met een goed matras. Door te kiezen voor een kwalitatief koudschuim matras van Blue Ocean, weet je zeker dat je zelfs op vakantie heerlijk slaapt. Hiermee voorkom je rug- en nekklachten die je kunt krijgen door de oude of goedkope matrassen

Omdat de ruimte in een camper en caravan beperkt is, is het wel van belang dat het matras perfect past. Geef je maten door en Blue Ocean maakt een matras op maat. Natuurlijk is ook de stevigheid aan te passen aan je wensen, zodat je een matras hebt dat optimale ondersteuning biedt en dat niet onderdoet voor je matras thuis.

Op deze manier wordt reizen met de camper of de caravan nog comfortabeler dan het al is en verklein je de kans op rugklachten op vakantie aanzienlijk.

****

Wil je na het lezen van dit artikel meer informatie over onze hoogwaardige en duurzame koudschuim matrassen voor campers en caravans? Bekijk de Blue Ocean website, neem contact met ons op via de chat knop, bel ons op 085 018 33 31 of mail naar info@blueoceanmatrassen.nl.

Wil je meer informatie over osteopathie, neem dan vooral eens een kijkje op de website van Centrum Osteon.