Genieten van het zonnetje, de prachtige natuur en het beeldschone water van de Atlantische oceaan of Middellandse zee. Voor vele camper- en caravanliefhebbers is dit het perfecte plaatje van de ideale vakantie. Maar dat beeldschone water is in gevaar.

Door klimaatverandering en door menselijke activiteiten als overbevissing en plasticvervuiling krijgen oceanen en rivieren het steeds zwaarder te verduren. Ontdek 4 redenen waarom het belangrijk is om onze oceanen schoon te houden.

Biodiversiteit

Biodiversiteit is de verscheidenheid van dieren, planten, micro-organismen en ecosystemen. Een hoge biodiversiteit is onmisbaar voor het leven op aarde. Maar de biodiversiteit neemt steeds verder af. Een orka zien op je kampeervakantie langs de Middellandse zee? Het is tegenwoordig zeer zeldzaam. Deze dieren, net zoals vele anderen, worden met uitsterven bedreigd. Leefgebieden worden kleiner en de hoeveelheid en diversiteit aan voedsel neemt af. Door o.a. overbevissing, plasticvervuiling en scheepvaart is het ecosysteem van onze oceanen en zeeën verstoord. Wil je dus op je vakantie nog kunnen genieten van het zien van walvissen, dolfijnen, zeevogels en zeehonden? Consumeer dan bewust. Vermijd vervuilende producten en verpakkingen, koop lokaal en eet duurzaam gevangen vis. Zo voorkomen we een verdere vervuiling en verstoring van onze rivieren, zeeën en oceanen.

Wij zijn afhankelijk van de zee

Een bekende uitspraak van Hippocrates is ‘’al het leven komt uit de zee’’. Water is de kracht van ons leven.  We weten allemaal dat er geen leven op aarde bestaat zonder zuurstof, maar wist je dat maar liefst de helft van onze zuurstof door plankton in onze oceanen gemaakt wordt? Deze plankton zet het broeikasgas CO2 om in zuurstof. Geweldig toch! Het grootste ecosysteem op aarde is daarmee onmisbaar voor het voortbestaan van onze planeet. Maar door de te grote hoeveelheden aan CO2 raken de oceanen verzuurt wat deze plankton verzwakt, waardoor ze minder makkelijk CO2 opslaan en zuurstof aanmaken. En dat zorgt dus weer voor een versnelling van de opwarming van onze oceanen.

Een belangrijke schakel voor ons klimaat en drinkwatervoorziening

Overstromingen op de camping in Frankrijk en steeds droger wordende binnenlanden… Steeds vaker zien we tijdens onze kampeerreizen de gevolgen van klimaatverandering. De oceaan heeft hier belangrijke rol in. De opwarming van de zeeën en oceanen verstoort niet alleen het leven in de oceanen, zoals je bij het verbleken van koraalriffen ziet. De opwarming van ons oppervlaktewater heeft ook invloed op de hoeveelheid regenval. Overstromingen door hevige regenval verwoesten huizen en infrastructuur en kunnen er samen met een stijgende zeespiegel toe leiden dat zout zeewater in zoetwaterreservoirs terecht komt. Hierdoor is er minder drinkwater beschikbaar voor mensen, dieren en planten op het land. Het leefbaar houden van ons land begint dus bij het gezond en koel houden van onze oceanen. Neem dus de fiets mee op vakantie voor korte tochtjes en gebruik zoveel mogelijk duurzame bronnen van energie.

Positieve impact op onze mentale gezondheid

Een vierde reden die we tot slot willen noemen waarom we onze oceanen moeten beschermen is dat oceanen een heilzame werking op lichaam en geest hebben. Onderzoek toont dat aan de nabijheid van de oceaan stress vermindert en een kalmerend effect heeft. Er zijn tegenwoordig zelfs therapeuten die de oceaan of zee betrekken in hun therapieën. Je herkent het wellicht zelf ook wel van tijdens je vakantie aan zee: het natmaken van je voeten, het volledig onderdompelen van jouw lichaam of het drijven op het wateroppervlak zorgen ervoor dat je écht tot rust komt tijdens jouw vakantie.

Dit zijn zo al 4 goede redenen waarom we goed voor onze oceanen en zeeën moeten zorgen. En er zijn er nog veel meer te bedenken. Denk maar eens aan het belang van oceanen voor mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de visserij. Daarom dragen wij graag bij aan het schoonhouden van onze oceanen en doneren wij een deel van onze omzet uit ieder verkocht matras aan initiatieven die zich inzetten voor schone oceanen en rivieren. Dat is slapen met een goed gevoel.