Je herkent het vast wel. Je trekt er op uit voor een prachtige reis met de caravan of camper, maar bent achteraf toch weer blij als je thuis in je eigen bed kunt slapen. Veel mensen slapen niet comfortabel in hun caravan of camper, terwijl een ontspannen vakantie valt of staat met een goede nachtrust.

In veel gevallen ligt dat aan het matras. Maar wanneer is je matras toe aan vervanging? En waarom? Ontdek 3 zaken die van invloed zijn op de levensduur van een camper- of caravanmatras en weet zo wanneer het tijd is om jouw matras(sen) te vervangen.

Materiaal

Zitten er kuilen in je campermatras, heb je het snel warm als je op het matras ligt of wordt je wakker met last van je spieren of gewrichten? Grote kans dat jouw campermatras is gemaakt van polyether. Veel oudere of goedkopere campermatrassen zijn van polyether gemaakt, het goedkoopste materiaal om matrassen mee te maken. Polyether matrassen gaan relatief kort mee, zo’n 7 jaar.

De vochtregulatie is niet optimaal en het materiaal is warmte-isolerend. Dat maakt het al snel warm in bed. Polyether laat snel sporen van slijtage zien zoals bijvoorbeeld kuilen in het matras. Het materiaal heeft een slecht corrigerend vermogen, waardoor je ’s nachts wakker wordt van pijnklachten.

Vermoed je dus dat jullie matrassen van polyether zijn? Vervang deze en kies bij de aankoop van een nieuw matras voor een hoogwaardig materiaal. Zoals een matras met het speciaal voor Blue Ocean geproduceerde duurzame koudschuim. Dit koudschuim ligt zeer comfortabel en past zich aan jouw lichaamstemperatuur aan.

Vatbaar voor vocht en schimmel

Campers en caravans staan vaak een deel van het jaar afgesloten in een stalling. In die periode dat je alweer plannen maakt voor jouw volgende reis wordt er niet geventileerd, waardoor jouw matras de perfecte voedingsbodem wordt voor vocht en schimmels.

Maar ook tijdens het gebruik van de caravan is het matras vatbaar. Zeker op een warme bestemming en zonder airconditioning kun je ‘s nachts best zweten. Omdat het beddengoed niet altijd al het vocht opneemt, is het onvermijdelijk dat je matras dit ook absorbeert. Dode huidcellen en stof hopen zich eveneens op. Dit kan leiden tot astmatische en andere gezondheidsklachten.

Door jouw matras op tijd te vervangen, blijf je dit allemaal voor en kun je hygiënisch slapen. Voor goedkope matrassen is dit ook weer na een jaar of 7. Een kwaliteitsmatras ventileert goed en is daardoor beter bestand tegen deze invloeden. Een caravan- of campermatras van hoge kwaliteit kan makkelijk een jaar of 15 mee.

Veroudering

Verouderde of veel gebruikte caravanmatrassen verliezen een deel van hun elasticiteit, waardoor ze niet meer de juiste ondersteuning bieden aan jouw lichaam. Je herkent het vast wel. Je staat al op met een stijve nek of rug. Vervang jouw matras op tijd om dit te voorkomen. Op een nieuw matras van goede kwaliteit draai je minder, slaap je sneller in en slaap je dieper. Zo word je uitgerust wakker, zonder pijnklachten en kan een nieuwe reisdag zorgeloos beginnen.

Doordat campermatrassen over het algemeen dunner zijn dan je matras thuis is de levensduur in veel gevallen  korter. Maak je dus veelvuldig gebruik van je camper of caravan? Of zijn de matrassen al wat ouder? Wacht dan niet te lang met het vervangen. Liever op tijd een nieuw matras dan op vakantie wakker worden met een stijve rug.

Kortom, het materiaal en invloeden als vocht, de tijd en het gebruik bepalen de levensduur van jouw matras. Is je matras aan vervanging toe en wil je op vakantie kunnen genieten van een goede nachtrust? Ga dan voor een kwaliteitsmatras. Ons Blue Ocean® maatwerkmatras is gemaakt van topkwaliteit koudschuim, vormt zich goed naar het lichaam, ventileert uitstekend en gaat makkelijk 15 jaar mee. Zo kan je lichaam optimaal ontspannen en slaap je op reis net zo comfortabel als thuis.